Doorgaan naar hoofdcontent

Moestuinmaandag

In grote delen van Frankrijk heeft het al weken niet geregend en staan de moestuinen te verpieteren onder de brandende zon. Hier heeft het begin juni voor het laatst geregend, een paar flinke onweersbuien. Maar onze bron geeft nog steeds voldoende water, er staat zelfs ongewoon veel druk op de leiding. Wel is er voor ons departement een waarschuwing van kracht om alleen tussen 20.00 en 6.00 uur te sproeien. Met deze warmte is dat ook het beste, overdag water geven heeft weinig zin, het is zo weer verdampt. Hier groeit alles dus flink door en gaan we met dit kooltje deze week iets lekkers maken. Een deel van het uienloof is al omgevallen. Dan moet het nog een week of twee drogen (afsterven) en daarna kunnen de uien uit de grond. Links van de uien staan de aardappelen waarvan het loof  nu bijna allemaal aan het verdorren is.

Van mijn tomaten niets dan goeds. De trostomaatjes kunnen geplukt worden, de grotere jongens moeten nog een kleurtje krijgen.


Kijk, daar ben ik nou effe trots op. In jullie ogen stelt het misschien niets voor, maar het is mijn eerste worteltje wat er fatsoenlijk uit zit en volgens Mart, die geproefd heeft, een zeer smakelijk worteltje. Het loont dus om zuinig te zaaien en daarna het zaaigoed nog eens uit te dunnen. Onder het worteltje nog een foto van een maaltje 'Rattes d'Ardeche', die lekkere kleine aardappelen die het hier zo goed doen.



Reacties

Emie zei…
Wat een pracht wortel. Ik ben benieuwd wat voor een lekkers je van het kooltje gaat maken, ik heb op het gebied van kool namelijk totaal geen fantasie.
Marthy zei…
Je kan met spitskool ontzettend lekker roerbakken, Emie. Wat spekjes, gehakt, ui, kerriepoeder, paprika en dan de spitskool erbij. Lekker met rijst. Een restje kool gaat bij de nasigroenten, die ik ga maken van prei en wortel uit eigen tuin. Ze doen hier niet aan bami- of nasi pakketten.
Mirjam zei…
Dus het is een goed teken dat het blad van de aardappel zo aan het verdorren is? Wij hebben slechts 2 pootaardappelen in een speciale 'aardappelzak' gedaan, goed voor 1 maaltje, en daarvan begint het blad nu ook zo te verdorren, ziet er net zo uit... betekent dus dat er binnenkort geoogst kan worden? We hebben hier geen groentetuin, maar toch een zak met aardappelen en een paar potten met bietjes... zo leuk om het te zien groeien...
Jouw spul ziet er heerlijk uit allemaal. O ja, tomaten, die hebben we ook, twee planten en daaraan beginnen de vruchten nu ook lekker te groeien... ik geniet er zo van...
Fijne nieuwe week,
liefs,
Mirjam
Marthy zei…
Ja hoor, Mirjam, jij kan wel aardappels oogsten als het blad aan het verdorren is.
Schoonboenen en met schil en al eten, heerlijk. Succes met de rest van je mini-moestuin.